Itsenäinen Suomi- tänään teemme huomisen historiaa

Share |

Maanantai 6.12.2010 klo 9.49


Itsenäinen Suomi – tätä ajatellessa väistämättä mieleeni tulevat omat vanhempani, jotka ovat olleet turvaamassa itsenäisen Suomen säilymistä. Lapsen aikakäsitys eroaa aikuisen ajan hahmottamisesta. Kuullessani lapsena – 60 –luvulla miesten puhuvan sodasta, ajattelin sodan olleen kaukana menneisyydessä. Vasta aikuisena olen havahtunut, miten lähellä ja tuoreena sotamuistot ja onneksi myös ihmeelliset selviytymistarinat olivatkaan aikuisten mielessä. Nyt ymmärrän. Itsenäisyydellä on ollut hintansa. Miten monta jonkun poikaa, miestä tai isää jäi rintamalle ja miten paljon surua ja kaipausta elää vieläkin ihmisten mielissä. Sodassa koetuista kauheuksista ei puhuttu ja traumamuistot kätkettiin mielen sopukoihin. Sodan jälkeen oli aika rakentaa maata, tarttua työhön, rakastaa,  perustaa perhe ja uskoa tulevaisuuteen. Itsenäisyyden arvo syvenee sodan kokeneiden ihmisten henkilökohtaisten menetysten, uhrausten ja selviytymistarinoiden kautta. Työssäni perheterapeuttina näen, miten sodan tapahtumat heijastelevat vieläkin sukujen ja yksittäisten ihmisten tarinoissa. Myös tästä on uskallettava ja saatava puhua. Ja siitä, mitä itsenäisyys on mahdollistanut meille nuoremmille sukupolville.

Itsenäinen Suomi vuonna 2010 kuuluu maailman johtavien hyvinvointivaltioiden joukkoon. Huikea selviytymistarina. Se, miten pieni Suomi on tähän päässyt, kertoo suomalaisten kyvystä koota voimat vaikeina aikoina ja rakentaa yhteiskuntaa päämäärätietoisesti. Uskon tähän edelleenkin tämän ajan erilaisten haasteiden kohdalla. Kaikkien saavutusten takana ovat arvot, jotka ovat ohjanneet toimintaa. Isänmaallisuuteen on liitetty usein arvot koti, uskonto ja isänmaa. Kestäviä ja vahvoja arvoja. Vasta julkistetussa Suomen ensimmäisessä kansallisessa arvojen kartoitustutkimuksessa henkilökohtaisista arvoista tärkeimmiksi nousivat rehellisyys, välittäminen ja perhe. Tämä ilahduttaa. On aika puhua arvoista ja ottaa suuntaa niistä tulevaisuuteen.

Itsenäisyyspäivän aamuna sytytin kynttilät ja näin ikkunasta kauniin talvisen luonnon.Suvun ja suomalaisuuden historian kautta katson kiitollisena ja valoisasti tulevaisuuteen. Ilman historiaa ei ole tätä päivää ja tänään teemme huomisen historiaa. On aika omalta osaltani olla rakentamassa yhteistä isänmaata 2010 – luvun haasteissa.  Hyvä isänmaa on parasta itsenäisyyttä. Sen turvaamiseen ja rakentamiseen tarvitaan meitä kaikkia. Jokaista omalla ajallaan, paikallaan ja omilla voimillaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini