Pohdintaa vaalituloksesta Aino Kanniainen

Share |

Tiistai 19.4.2011 klo 21.38 - Aino Kanniainen


Eduskuntavaalit 2011 ovat ohi ja kansa on puhunut. Puolueiden kannatusjärjestys meni uusiksi.Näin suurta muutosta en millään olisi uskonut tapahtuvaksi. Muutos on niin suuri, että jopa ulkomaiden lehdistö on tähän tarttunut ja ilmaissut huolestumista Suomen mahdollisesta sisäänpäin käpertymisestä perussuomalaisten vaalivoiton myötä. Tuskinpa sentään. Mutta mietteliääksi tämä pistää. Mitä vaalitulos tarkoittaa pienille ja keskikokoisille kunnille haja-asutusalueista puhumattakaan? Miten voittajapuolueet pystyvät lunastamaan vaalilupauksensa? Löytyykö nyt taikasauva tai viisastenkivi ratkaisemaan esim. valtiontalouden tai terveydenhuollon suuria haasteita. Toivon niin.

Keskustan vaalitulos niin koko Suomen kuin Pohjois-Savonkin osalta vaatii pysähtymistä, arviointia ja ennen kaikkea tulevaisuuteen katsovaa näköalaa. Keskustan vaalitappion taustalla on varmasti monia syitä – mm. pitkä hallitusvastuu, jätevesiasiat ja nyt eu- tukipaketteihin kohdistuvat paineet. Johdossa oleviin projisoidaan paljon odotuksia.  Vastuun kantaminen ei aina ole helppoa. Peiliin on uskallettava katsoa. Tarvitaan herkkyyttä kuulla tyytymättömyyden taustalla olevia tarpeita. Tarvitaan myös taitoa selkiyttää päätöksenteon perusteita kielelle, jonka jokainen voi ymmärtää.

Keskustan vaaliteemat olivat Asiaa. Miksi kuitenkin eu- tukipaketit valtasivat alaa vaalikeskusteluissa jättäen varjoonsa yhteiskunnassamme olevat kysymykset lasten psykiatriasta, nuorten syrjäytymisestä, lapsiperheiden selviytymisestä, työhön ja yrittäjyyteen liittyvistä tekijöistä tai terveydenhuollon ja vanhusten palveluiden toteuttamisesta? Asiat, joilta emme voi sulkea silmiä tai joita ei pidä siirtää syrjään. Ilmiö, jota ihmettelen. 

Pohjois-Savossa Keskustan kannatus noudatti koko Suomen linjaa. Ehdokasjoukko oli edustava ja asiansa osaava. Jokainen teki piirin johdolla ja omien tukijoukkojensa kanssa hyvää vaalikampanjaa. Pohjois-Savossa kansanedustajien määrä putosi kymmenestä yhdeksään ja pudotus kohdistui nyt Keskustaan. Aiemman neljän sijaan saimme kolme kansanedustajaa Seppo Kääriäisen, Elsi Kataisen ja Markku Rossin. Kokemusta jatkoon.

Oma ensikertalaisen nousu 3 280 äänellä ensimmäiselle varasijalle oli monelle suuri yllätys. Kampanjaa suunnitellessani ja toteuttaessani pidin mielessä yhden motoistani: ”Asenne tehtävän alussa ratkaisee lopputuloksen”. Olen kiitollinen kaikille niille, jotka uskoivat mahdollisuuksiini, sanomaani ja rohkeasti lähtivät kampanjaani tukemaan antaen oman osuutensa yhteisen tavoitteen eteen.  Olen kiitollinen myös jokaiselle äänestäjälleni, jotka luottivat äänensä minulle. Olen kiitollinen myös epäilijöille, koska he muistuttivat tehtävän haasteellisuudesta ja siitä, että vaalitulos ei tule itsestään. Kokonaistilanne huomioiden voin olla tyytyväinen saamaani vaalitulokseen.

Työssäni jatkan vaaliteemojeni mukaista arkitason työtä lasten, nuorten, aikuisten ja perheiden hyvinvoinnin eteen. Edelleenkin haluan olla viemässä yhteisiä asioita eteenpäin niin kunnallisissa kuin maakunnallisissa luottamustehtävissäni. Katson luottavaisesti eteenpäin. Lopuksi totean nöyrästi Esko Ahon sanoin ”Niin on hyvä kuin käy”.

Avainsanat: eduskuntavaalit, vaalitulos, vaalilupaus, asiaa


Kommentit

20.4.2011 10.56  Pirjo Seittivaara

Elämme todella mielenkiintoisia aikoja, niin yhteiskunnassa kuin myös hengellisellä puolella. Pahan valta kasvaa ja se näkyy ihan joka puolella. Toisten sortaminen ja vain omasta itsestä välittäminen lisääntyy. Sehän näkyi myös vaalituloksesta. Mutta tarvitaan niitä, jotka osaavat ajatella asioita inhimilliseltä kannalta ja siinä juuri sinulla Aino on varmasti paljon annettavaa. Otan mielelläni vastaan kommentteja jatkossakin. Kiitos niistä jo etukäteen.
T. Pirjo

20.4.2011 21.15  Alli Aaltosalmi

Tämä kokemus kansanedustaja ehdokkaana tekemästäsi työstä on hyvä pohja seuraavia vaaleja silmällä pitäen ja varmaan on myös niin, että Sinun ammattitaitoasi tarvitaan täällä siinä tehtävässä, jota ei kukaan muu ehkä pysty tekemään kuin Sinä!
Nyt tehdään yhdessä työtä tulevaisuuden eteen.
Seuraan mielenkiinnolla blogejasi.
Terveisin: Alli

20.4.2011 23.54  Leena

20.4.2011 klo 23.18

Kiitos yhteydenotosta ja linkistä blogilistaasi.Pitkälti samoja ajatuksia on risteillyt mielessäni näiden vaalien jälkeen,kuin mitä kirjoitit tuossa blogissasi.Näin tavallisena tallaajana,siis loppujen lopuksi aika vähän politiikan kiemuroista ymmärtävänä,olen hämmentyneenä ja ehkä vähän jo huolestuneena kuunnellut ja seurannut monien asiaa enempi ymmärtävien mielipiteitä vaalituloksen syistä ja seurauksista.Silti on todella mielenkiintoista seurata mitä tästä kaikesta tuleman pitää,mutta niillä jotka nyt joutuvat päätökset tekemään,on varmasti haastavia yhtälöitä ratkaistavana.Mutta kuten sanoit ,katsotaan luottavaisesti eteen päin ja uskotaan että ne jotka nyt päättävät asioista,tekevät pärhaansa paremman huomisen puolesta,niin kuin politiikot ruukaavat sanoa).Hyvää Pääsiäisen aikaa Aino,sinulle perheesi kanssa ja kaikille muillekin blogisi lukijoille.

24.4.2011 17.36  Anja Iivanainen

24.4.2011 Anja Iivanainen
Kiitokset muistamisesta ja haluan jatkossakin ottaa vastaan viestejäsi. Elämme todella mielenkiintoista aikaa kuinka uudet edustajat hommansa vaikeissa asioissa hoitavat.Sinua tarvitaan myös kipeästi täällä. Voimia jatkaa arvokasta työtäsi niin keskustassa kuin päivätyössä

t: Anja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini